Dessa satans mördare

Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den,
tvinga den till underkastelse inför maktspråk.

Därför är bombningarna ett illdåd.

Därav finns det många i modern historia.
De förbinds ofta med namn:
Guernica
 Oradour
Babij Jar
Katyn
Lidice
Sharpeville
Treblinka
Där har våldet triumferat.
Men eftervärldens dom har fallit hård
över dem som burit ansvaret.

Nu finns ytterligare ett namn att foga till raden.
Gaza - julen 2008.


(egen tolkning av Olof Palmes jultal 1972)


It's gonna be another shitty year

Jag tänkte tudela detta inlägg som jag ogärna kallar nyårskrönika, mer en vanlig betraktelse. Det första ägnar jag åt 2008 i stort. Det andra handlar om attackerna mot Gaza i Palestina.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tar bladet från munnen och säger spöklikt det Hello Saferide sjunger i låten "2006": January 1st and it's allready clear, it's gonna be another shitty year.
"2009 blir ett riktigt skitår. 2010 blir inte mycket bättre. Men det är i linje med vad man kunde förvänta sig."
I linje med vad man kunde förvänta sig? Var det inte regeringens fantastiska jobbpolitik som skulle skapa jobb med ett första, andra, tredje och till och med ett ev. fjärde jobbskatteavdrag? Var det inte höjda avgifter och sänkt ersättning från A-kassan som skulle göra att hungriga vargar och ivriga bävrar jagar bäst Maud Olofsson?
Hade inte regeringen också skapligt med miljarder i någon form av fond eller dylikt som skulle gå till att rädda bankerna undan finanskrisen, men pengar till Volvo och andra stora företag som varslar tusentals med människor har man inte ett öre?



 


   Mannen med ansvaret, Sven-Otto Littorin

                
Istället hänvisas man
till arbetsförmedlingen oavsett om du är frisk eller sjuk, för att Försäkringskassan kan vi glömma vid det här laget. Väl på AMS så ska vi "matchas" och "coachas" till rätt jobb. Om nu såna fina ord verkligen stämmer så varför får människor med en viss kompetens hänvisas till jobb med en annan kompetenserfarenhet i andra landskap till och med?! 
Men vad vet man, regeringen säger ju att dom just lagt den mest expansiva och ambitiösa budgeten i hela Europa. Och retoriken mörknar för varje dag. Ta bara debatten mellan Jan Björklund och Lars Ohly på Gomorron Sverige när Björklund skulle kommentera det rödgröna arbetet. Sahlin har gjort det stora misstaget som aldrig Erlander, Palme eller Carlsson skulle nånsin göra och det är att släppa in kommunistpartiet till finrummet. Vad gäller ekonomisk och utrikes politik så var Vänsterpartiet kommunister. Ja hellre det än som Folkpartiet som är för NATO-medlemskap. Jan Björklund är en tyngd som sänker sig själv och sitt egna parti.

Men sammanfattningsvis så följer 2008 års viktigaste händelser, utan någon särskild listplacering enligt mig:

- USA går till val och väljer demokraten Barack Obama först till synes lite otippat som president. Inte för att man tror att USA kommer förändras något särdeles så är det lilla mycket positivt jämnfört med vad som kunde ha skett (Palin som vicepresident!)

- Riksdagen och Smilfinken Cecilia Malmström (EU-Minister) hånler landet upp i ansiktet och godkänner utan mandat det kontroversiella Lissabonfördraget. Fördraget är bara föga ändrat till kosmetiskt bättre utseende jämnfört med tidigare fördrag men med samma innerbörd: EU får mer makt.

- Buss- och sjuksköterskestrejk bryter ut och förändrar bilden av Sverige med den beundransvärda "svenska modellen" där alla på arbetsmarknaden är nöjda och glada. Viktigt att notera är Stefan Fölsters kommentarer om att vissa sjuksköterskor helt enkelt inte är värda högre lön för att de presterar sämre.

- Silvio Berlusconi vinner igen i Italien och blir premiärminister. Minnet är tydligen kort.

- Två uppmärksammade mord sker i Dalarna: Mordet på Rose-Marie Hillring i Mora, och mordet på Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund. I båda fallen grips gärningsmännen och döms. Mest uppmärksamhet får Engla-mordet på grund av att Anders Eklund även erkände mordet på Pernilla i Falun med en lång och utdragen rättsprocess. Det visar sig även att polisarbetet har varit under all kritik dessutom. Det riktigt kryper i kroppen över hur iskalla båda mördarna agerade.

- Allmän samhällskris i flertalet länder som exempel: Thailand, Pakistan och Zimbabwe. I många av länderna råder mer eller mindre diktatur, men uppmärksamheten från världen är föga.

- Thabo Mbeki meddelar sin avgång som Sydafrikas president och vi får även reda på att  ANC har interna bråk och slitningar. Sydafrika är fortfarande efter Apartheid långt ifrån ett jämnlikt samhälle.

- Socialdemokraterna och Miljöpartiet går ut med att de tänker ingå i ett ev. regeringssamarbete utan Vänsterpartiet (blev någon förvånad?). Efter hård kritik så får helt plötsligt Vänsterpartiet vara med i "leken" igen. Mona Sahlin tycker att hennes parti svek henne genom att kritisera henne (?) för att hon valde bort Vänsterpartiet i samarbetet. Det är lätt att leka martyr.

- Den allmänt föraktade FRA-lagen röstas igenom i Sveriges riksdag. Det blev en enorm folkstorm men för oss "säkerhetsrisker" så var ingen av oss förvånade över detta. Det var när det gällde fler än ett antal "extrema" som folk började protestera. Gjort är dock gjort.

- Finanskrisen sveper genom världen efter att girighetens USA visat kapitalismens mörka ansikte. USA går in med stödpaket och den svenska regeringen förnekar först att krisen kommit till Sverige, sen att de har beredskaper, sedan att bankerna är giriga och sedan att det kommer bli två skitår. A job well done (applåder). Sedan tillämpas finanskrisen på allting: Hur påverkas du av finanskrisen? Det fattades 50 öre när jag handlade mjölk i förrgår och jag fick inte köpa den då. Fråga: Hur många vanliga dödliga har "spännande fonder" att spekulera i eller aktier att köpa och sälja?

Utmaningarna kommer även under 2009. Vi har fortfarande en borgerlig regering att klara av och det är EU-parlamentsval. 

 Gott Nytt År!


"Se upp så att ni inte också blir såna jävla svin"

Jag älskar moralpaniker! För att dom innehåller alltid sån roande retorik från alla håll och kanter. Är det bara jag som märker hur man beskriver sin egen roll i spektaklet. Ta bara skolfrågan när Björklund ångade på som mest med hur usel den svenska skolan skulle enligt honom ha varit. Det gick verkligen inte en enda dag utan att jag läste i något slags forum eller media där den samlande kontentan var: På min tid minsann då var allting bra, då fungerade samhället, då hade skolan tydliga kunskapskrav. Men idag får ungarna göra vad dom vill, dom är hotfulla, farliga, anarkistiska osv. Helst vill dessa skribenter också leka martyr genom att tycka att dom i alla år fått jobba i motgång med sina åsikter om skolan men sent ska syndaren vakna. Sen visade det sig att Jan Björklund hade det mesta fel och den stora tystnaden kom...

Nog om det, det är ett kapitel för sig. Vår allas kära Isabella Löwengrip med det förtroendeingivande bloggnamnet "Blondinbella" har nu publicerat ännu ett provocerande inlägg på sin blogg. Det jag åsido älskar näst mest efter moralpaniker är när Blondinbella försöker leka seriös opinionsbildare: "Karl-Bertil Jonsson är dåtidens AFA"
Blondinbella anser att det är dåligt att Sverige, 2008, fortfarande visar kommunistskit på tv. En fråga, är inte poängen med just SVT och dess Public Service avtal att visa ett brett utbud? Vidare, hur förklarar Blondinbella att folk oavsett politiska åsikter uppenbarligen kan acceptera Karl-Bertil Jonsson?

       
               Frihet från Höger?                   En riktigt, riktigt, riktigt farlig anarkist?



"Karl-Bertil Jonsson är dåtidens AFA"


Tro det eller ej, men som sen julklapp fick Blondinbella vad hon önskade sig; Kommentarer. Men ilskna sådana och det hade hon inte räknat med så därför var hon tvungen att skriva ett till inlägg om att hon seriöst trodde att människor skulle hålla med henne. Tage Danielsson var alltså underförstått en elak liten socialist och det kan vi ju inte ha. Att Tage Danielsson var socialist och samhällskritisk var väl ingen större överasskning för någon tror jag, men det är inte heller poängen med Karl-Bertil Jonsson. Julen handlar inte om konsumtion, som Blondinbella tycker, utan att man bryr sig och i alla fall försöker tänka på de som inte har någonting att känna sig glad över med andra. Om det är stöld det Karl-Bertil gjorde med direktörernas julklappar, vad är då inte det direktörer som Ola Ramstedt på Skandia, Percy Barnevik eller Lars G Nordström på Posten? Nej just ja, direktörer motiveras och underklassen får löner utbetalt. Det är den heliga "kompetenscykeln" som ger denna rättvisa ordning.
Så från oss alla som inte håller med Blondinbella: Tage Danielsson, vi ber om ursäkt och skäms över vad vissa av oss säger om dig efter din död.

När blev världen så egocentrisk? Se upp så att ni inte också blir såna jävla svin!


Tage Danielsson 1928-1985
 

Quickfallet - Mer än bara rättsskandal

Kära läsare, efter lång tids skriftlig tystnad så var jag tvungen att kommentera den senaste tidens rabalder. Tyvärr kommer jag säga väldigt lite om finanskris, krisbudgetar och regeringssamarbeten (även om jag har åsikter om det). Nej jag ska ta och kommentera panikens huvudnummer: Sture Bergwall (A.K.A. Thomas Quick). Den senaste tidens avslöjanden om bristande polisarbete och allmänt usel rättsväsende är under all kritik. Åklagare Van Der Kwast börjar alltmer framträda som en person som inte tvekar att använda mindre lämpliga metoder under en rättsprocess. Rättsväsendets heder, som Guillou skriver om i sin krönika i Aftonbladet (2008-12-15) gäller inte enbart Quickfallet utan även avslöjandena rörande om polisens infiltrationer i kriminella gäng som ex. Det finns mycket gott nu inför julen att suga på.
Mannen i fråga, Thomas Quick


Men det finns fler än Quick som ser chansen att nyttja den vändande opinionen till sin fördel. Proffstyckare av alla dess slag är aldrig sena med att tycka till. Särskilt de som innan varit skeptiska till Quicks skuld har just nu ett öppet mål att göra poäng utav, och det gör dem. Särskilt Ulf Åsgård, mannen som gärna med sin expertispondus mejar ner andras erfarenheter med det faktum att han själv byggt sin karriär på att det banne i mig var han som (genom introducerandet av gärningsmannaprofileringen till Sverige) fick fast Lasermannen.
Vår käre lille Åsgård skrev i Svenska Dagbladet-Debatt i söndags mer eller mindre: Vad var det jag sa! Man får intrycket av att Åsgårds kompetenser även sträcker sig utanför sitt område, psykologin, han är ju även expert vad det visar sig på rättsväsende och dylikt.
I Debattartikeln vädrar han inget särdeles nytt, han bekräftar det han redan sagt om Quicks skuld genom de senaste veckornas avslöjanden. Men sen kan han inte ge sig, utan han måste dra till storsvingen mot de som trott på Quicks historier.

Gubb Jan Stigson är en i artikeln som får anklagelser från Åsgård om att ha givit Quick "upplysningar": Quick har omgetts av en skara av medie-folk, varav särskilt Gubb Jan Stigson vid Dala-Demokraten bistått med avgörande information (2008-12-14).
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2200999.svd 
I SVT:s debatt kan inte Ulf Åsgård, ens med blicken på Gubb Jan sittandes bakom honom, säga vad han konkret skulle ha gett Quick för information. Vänta här...var det Ulf Åsgård som var en erfaren expert på psykologi? Jag trodde att även det ämnet följdes av att man bygger sina påståenden på fakta. Lektion ett Ulf Åsgård: Om du har ett allvarligt påstående om en annan person så är det av fördel att redovisa fakta istället för att låta det vara grundlöst!
Men vad vet jag, han kanske har rätt, den gode Ulf, och Gubb Jan Stigson har begått ett eventuellt brott. Men vem undersöker psykologen som i sin tur undersöker psykiskt sjuka? Det kanske är Ulf Åsgård som är manipulativ och som har ett sjukligt beteende av att känna njutning inför att starta häxjakter. Som Quick i sådana fall, så ändrar Åsgård inriktning på sina attacker. Quick är som bekant homosexuell pedofil och många tvivlade på hans historier när kvinnliga mordoffer började komma in i bilden. Åsgård riktar sig först in på Quick men börjar istället skörda bland utomstående. Jag väntar med spänning på resultatet om hans psykiska tillstånd.


                                                
                  Ulf Åsgård                                                                              Gubb Jan Stigson


Vad om Quicks skuld? Jag känner inget större behov av att spekulera, jag tvivlar ännu mer jag också om han i över huvud taget gjort det. En sjuk man är han, det kunde vi från Falun räkna ut också och inte bara proffspsykologer som annars aldrig skulle sätta sin fot i Dalarna om det inte gällde, just, våldsbrott. Men ut i samhället ska han då rakt inte p.g.a. av hans mentala tillstånd, där kan det inte råda några tvivel i vilket fall. Och Ulf Åsgård kanske har rätt om hela grejen, men då är det lika mycket rätt och sant när Gubb Jan Stigson säger att om man kan överbevisa honom om det han tror på så är han beredd att ändra sig, eller?